V rámci Evropského roku kulturního dědictví se Městské evropské informační středisko rozhodlo letošní projekt věnovat tradicím. První akcí byl kurz pečení tradičního kváskového chleba, našeho národního pokladu, který se peče i v částech Německa a Rakouska. Zhoršující se kvalita chleba v obchodních sítích nutí čím dál víc lidí péci si voňavý bochníček doma. Určitá časová náročnost a počáteční boj s kváskovým těstem však za výsledek určitě stojí. Zvyšující se zájem o tento druh pečení pomáhá zachovávat tuto krásnou tradici a proto jsme do Štítů pozvali Moniku Kárníkovou, která má s pečením chleba i jiného kváskového pečiva hodně zkušeností. Zájemcům, kteří sobotní dopoledne 12. května zaplnili kuchyňku štítecké základní školy, podrobně popsala, jak kvásek pracuje a jak ho uchovávat. Vysvětlila postupy při zpracovávání a kynutí těsta až po samotné pečení. Kvůli časové náročnosti a množství účastníků jsme nakonec nepekli bochník, ale těsto jsme rozdělili na menší kousky a každý si domů odnesl ještě teplý voňavý dalamánek. Na kurzu vládla celou dobu pohodová atmosféra. Účastníci si odnesli domů kvásek, takže skupina domácích pekařů se opět rozroste. Velký dík patří Základní škole Štíty, která nám ochotně poskytla prostory pro konání kurzu.